Dr. Steinberger BIO alma-mangó gyümölcslé
Az érett alma és a zsenge mangó ízei kiválóan kiegészítik egymást, és együtt különleges élvezetet nyújtanak. A mangó Indiában a szerelem szimbólumának számít. Rendkívüli zamata mellett sok A-,B-,E-, és K-vitamint tartalmaz. Mind az alma, mind a mangó leve gazdag antioxidánsokban és ásványi anyagokban.
A mangó enzime gyomorvédő hatású. Található benne A-provitamin, B1, B2 és az E-vitamin is. Foszfort és kálciumot, nátriumot, magnéziumot és vasat tartalmaz. Béta-karotin tartalma miatt kiváló káliumforrás. Rosttartalma segítheti az emésztést, és a kutatások szerint jótékony hatással van a szívre, valamint csökkentheti a vér koleszterin szintjét. Un. negatív kalóriatartalmú étel, azaz megemésztése több energiát igényel, mint amennyit a szervezet hasznosít belőle.
A modern tudomány felfedezte, hogy az almának rendkívüli gyógyítható értéke van, hála a gyümölcs húsának, ami gazdag pektinben (az érés során feloldódó rostok anyaga). A nyers, finoman reszelt alma a különböző eredetű hasmenéseknek, a vérhasnak és a paratifusznak gyakorlatban bevált gyógyszerre. Nyersen fogyasztva segítheti az emésztést, vitamin-, foszfor- és almasav-tartalmánál fogva az agyra jótékonyan hat, a vese és a máj működését is szabályozhatja. A tapasztalat azt igazolja, hogy ott, ahol sok almát fogyasztanak, köszvényes beteg nemigen fordul elő. Az almalé frissen üdítő és kiválasztást fokozó ital, láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság, köszvény és emésztés körüli zavar esetén is ajánlott. Megjegyezzük, hogy főleg kismamáknak és kicsiny gyermekeknek almalé fogyasztása mellett kerülni kell a pácolt, az erősen fűszerezett ételeket és a füstölt húsokat.
Tanulmányok igazolják, miszerint a pektin segíthet enyhíteni a hasmenést. A bélben ugyanis olyan baktériumok működnek, amelyek az almapektint a hurutos bélnyálkahártyák felületét védő réteggé alakítják. Továbbá a pektin salakképző anyagokat juttat a székletbe, amivel egyaránt segíthet a hasmenés és a székrekedés enyhítésében. Székrekedés esetében az orvosok rostokban gazdag étrendet javasolnak, mivel így salakképző anyagok kerülnek a bélsárba. A salakképző anyag serkenti az összehúzódást és ezzel enyhíti a székrekedést.
A pektin csökkentheti a vér koleszterinszintjét is, ami a szívbetegségek és a szívrohamok fő rizikófaktora. A pektin jelenlétében az elfogyasztott koleszterin mindaddig a bélcsatornában marad, amíg ki nem ürül. Egy alma elfogyasztása főétkezés vagy tejtermék elfogyasztása után, egyfajta védettséget nyújt a koleszterin ellen. A piktin megköti a vastagbélben a rákkeltő anyagokat, ezért gátolhatja a bélrák kialakulását. Az alma piktinanyaga segíthet a szervezetből kiüríteni az ólmot, a higanyt és más mérgező nehézfémeket. A városban élő kismamáknak és gyermekeknek ezért ajánlott napi egy alma elfogyasztása.
Ajánljuk:
A mangó emésztés segítő, koleszterincsökkentő, míg az alma csodálatos, jótékony hatása mindenki számára ismert, ezért fogyasztása bárkinek javallott.
Átlagos tápérték 100 ml-ben:
Energia: 197 kJ (44 kcal)
Zsír: < 0,5 g
Amelyből telített zsírsavak: < 0,1 g
Szénhidrát: 11 g
Amelyből cukrok: 11 g
Rost: < 0,5 g
Fehérje: < 0,5 g
Só: < 0,03 g
Összetevők:
bio almalé (70%), bio mangóvelő (30%)
Fogyasztási javaslat:
napi 150 ml