N&Z Xilit
Természetes növényi alapú édesítőszer (100% xilit)
Kellemes, édes, enyhén hűs íze kiválóan helyettesítheti az asztali cukrot sütés, főzés és desszertek készítésénél.
Kis energiatartalmú, a cukorhoz (szacharoz) képest csökkentett energiatartalommal bír, 40%-kal kevesebb energiát tartalmaz: (2,4kcal/g) – Önmagában használva a száj pH-értékét stabilan tartja, mert a fogszuvasodást okozó baktériumok a xilit jelenlétében nem képesek szaporodni.
Glikémiás indexe 7-13. A kis GI értékű élelmiszerek fogyasztás az egészséges étrendben hozzájárulhat a normál vércukorszint és a testtömeg megtartásához. Felhasználás Mivel a xilit a cukorhoz hasonlóan viselkedik, oldódik, keveredik, ezért sok esetben felcserélhető azzal. A xilit tökéletesen helyettesíti a cukrot főzésnél, sütésnél, desszertek és meleg italok készítésénél, illetve ízletes édesítője gyümölcsöknek és gabonaféléknek. Nem nyújt táptalajt a gombáknak, így nem alkalmas élesztővel készült ételek, tészták készítéséhez. Nem karamellizálódik.
A xilit korlátlanul fogyasztható, azonban igényel egy rövid alkalmazkodási időt, mert az érzékenyebbekre hashajtóként hathat, így kezdetben fokozatos mennyiségnövelés javasolt. Érzékenyebb gyomrúaknál 4-6 hetes hozzászoktatási időszak javasolt, kisebb mennyiséggel kezdve (napi egy kiskanál).